Pages

Thursday, 31 May 2012

Trivia

Teka-teki Abu Nawas kepada Imam Malik .

Apa hukumnya , 
-saya makan bangkai tapi suci ?
-saya makan darah tapi suci ?
-saya pijak rahmat Allah ?

Jawapan ;
-bangkai tapi suci ; haiwan di lautan (halal)
-darah tapi suci ; hati (halal)
-rahmat Allah ; hujan (pijak hujan tiada masalah )

* * * * *

Ramai org yg mudah tegur org, tapi melenting bila d tegur.
 Petua terima teguran ialah :

1. Ingat yg Allah tegur kita melalui teguran org.
2. Syukur sbb tanpa teguran sukar utk kita berubah.
3. Lapang dada & terima dgn tenang 
4.Nilai & kaji teguran
5.Tanya jika tak jelas.
6. Minta nasihat ttg punca masalah kita.
7. Minta nasihat ttg alternatif penyelesaian.
8 .Minta tunjuk contoh yg boleh d teladani.
9. Mohon maaf atas kesilapan & ucap TQ.
10. Mohon d doakan agar dpt atasi masalah.
11. Segera bertindak & tawakkal kpd Allah. 

Moga Allah rahmati kita semua.

~ Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah ~

* * * * *


Kita baru naik kapal terbang sudah sombong
sedangkan Rasulullah s.a.w naik ke langit pun tidak sombong :)
Kita baru naik Bugatti Veyron atau Lamborghini sudah sombong
sedangkan Rasulullah menunggang Buraq yg selangkah kakinya sama dgn perjalanan sejauh mata memandang pun tidak sombong :)
Kita kalau berjumpa dengan org besar sikit sudah merasa sombong dan merasa bangga.
Kalau  menteri memberi senyum kepadanya dia merasa bangga
sedangkan Rasulullah s.a.w berjumpa dengan Allah di Sidratul Muntaha yg mana Malaikat sendiri tak pernah masuk, tetapi baginda tidak pun sombong :)
Jadi, kenapa kita nk sombong kat dunia ni ?

Jom muhasabah diri :)

Monday, 23 January 2012

Ukhuwah Fillah


Ya Allah
Kau erkatilah ukhuwah fillah kami ...
Sesungguhnya kami hanyalah insan-insan kerdil
yang menumpang sementara di atas muka bumi-Mu ini ...

Ya Allah
Ukhuwah fillah yang kami bina ini
adalah dengan izin-Mu ...
Andai ada di antara kami yang terpesong , 
Maka kembalikanlah kami ke arah jalan kebenaran ...
dan jalan menuju keredhaan-Mu yang kami dambakan ...

Ya Allah 
Engkau titipkanlah dalam hati kami
Sifat saling menghormati
Saling menyayangi
Saling mengasihi
Agar ikatan ukhuwah fillah ini
tidak terlerai dari ikatan yang suci
Biarkan agar ia terus tersimpul rapi
Hingga dapat kami bersama-sama menjejak ke alam syurga yang abadi ...

Ya Allah
Haqnya takdir-Mu yang mampu memisahkan ikatan ukhuwah 
yang kami bina ini ...
Andai itu yang tersurat , 
redakan hati-hati kami menerimanya dengan ikhlas ...
Ameen Ya Rabbal 'Alamin ...

Thursday, 29 December 2011

Saturday, 17 December 2011

The BEST Gifts


Hadiah terbaik untuk seorang sahabat ialah DOA

~sama2lah kita saling mendoakan antara satu sama lain . Sesungguhnya doa seorang muslim terhadap saudaranya itu akan diaminkan oleh para malaikat . 

Hadiah terbaik untuk seorang musuh ialah KEMAAFAN

~forgive and forget for all our mistakes ....

Hadiah terbaik untuk seorang guru ialah KEJAYAAN

~kita sama2 buktikan 22hb ni and next couple year !

Hadiah terbaik untuk seorang murid ialah TELADAN

~jom jadi mukmin super ! [here]

Hadiah terbaik untuk sebuah kehidupan ialah KASIH SAYANG

~al-hubb lillahi ta'ala . Mahammah Lillah . Ukhuwah fillah . insyaAllah !

Hadiah terbaik untuk sebuah kematian ialah 'AL-FATIHAH'

~kenangku dalam doa kalian -_-

Hadiah terbaik untuk ibu bapa ialah KEBAKTIAN

~ berbaktilah kepada kedua-dua ibu bapamu kerana sesungguhnya jasa dan pngorbanan mereka tidak mungkin terbalas .

Hadiah terbaik untuk diri sendiri ialah KEJUJURAN

~ be honest to yourself . Mungkin agak mudah untuk kita menipu orang lain tetapi kita tidak boleh menipu diri kita sendiri .

Hadiah terbaik untuk Rasulullah ialah SELAWAT

~ jom kita berselawat ! Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad !

Hadiah terbaik untuk Allah S.W.T. ialah KETAQWAAN

~ Iman dan taqwa itu tidak dapat diwarisi sebaliknya harus dicari dan di'save'kan dalam diri sendiri.


Monday, 5 December 2011

The Most Wanted !



Rapuh~Opick

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu


*terkadang, lam kita menghadapi hidup ni,,, kita rapuh...kita x mampu bertahan*
saat tu kita betul2,,perlukan Allah,,,utk membuka hati kita balik,,,
...^_^...


tunjuk kami jalan terbaik Ya Allah...

 Never take some one for granted, hold every person close to your Heart because you might wake up one day and realize that you have lost a diamond while you were too busy collecting stones.



di manakah tahap cinta sesama kita....hu3.....moga ia berda d thp yg trtinggi.....walau x brsua...wlau x brjbt...wlau x brttp.......dirimu slalu d hti.....even nnti x sebumbung...nmun ttp sejiwa........syg kamo0........



moga ini yang terjadi antara kita.....jangan dlupa sesama kita..........hnya krna Sang Pencipta....

amin.......